Totalförsvaret måste återuppbyggas
Det innebär att uppbyggnaden av totalförsvaret som beslutades i försvarsbesluten 2015 och 2020 nu behöver fullföljas med full kraft. Inte minst det civila försvaret som har nedmonterats på ett sätt som saknar motstycke. Såväl offentliga som privata aktörer behöver i närtid ta krafttag för att förbättra situationen. Näringslivet har en nyckelroll i sammanhanget.
Vid sidan om kriget har läget i och utanför Sverige utvecklats på ett sätt som också behöver hanteras. Det gäller för det första terrorism som många av oss länge trodde var något som bara berörde stormakterna. Nu vet vi bättre. Inte minst Sveriges ökade internationella engagemang kommer definitivt att göra oss till måltavla för terrorister även i framtiden.
Den organiserade brottsligheten är en annan företeelse som samhället behöver bekämpa. Det är inte bara en sak för polisen utan det krävs helhetsgrepp, målmedvetenhet och uthållighet för att komma till rätta med problemet.
Ovanpå detta ligger en mängd företeelser som behöver hanteras; cyberhot, händelser kopplade till klimatet, ekonomin, desinformation, energiförsörjning och annat.
Vi kan påverka vår framtid
Sammantaget kan vi konstatera att vi inte lever i den värld vi skulle önska. Som medborgare och nation behöver vi inse att situationen kan påverkas, om vi väljer att göra det.
Orden motståndskraft, robusthet, redundans och resiliens har kommit att användas för att beskriva vad som behöver göras. Vi behöver se till att vårt svenska samhälle också klarar av allvarliga påfrestningar av olika slag såväl fredstida kriser som krig på Sveriges territorium. Under många år har vi byggt samhället utifrån vad vi hoppas ska hända, inte vad som faktiskt kan hända. Det får vara slut med det nu!
Låt oss hoppas att coronapandemin, kriget i Ukraina, påskupproren och it-attackerna har lärt oss läxan: Det som vi är rädda om, behöver vi också avdela resurser till att skydda.