Upplevelsen var att det var stort fokus på klimatfrågor, säger Eva Hamberg. Men det fanns även ett flertal som fokuserade på totalförsvarsfrågor och gråzonsproblematiken. Seminarierna innehöll egentligen inga nyheter om totalförsvarsplanering men vår allmänna uppfattning är att man (kommuner, företag, dricksvattenhuvudmän, myndigheter) ligger i startgroparna vad gäller kunskapsinhämtning och krigsplacering. Det handlade även om behovet av att genomföra säkerhetsskyddsanalyser, fortsatt kunskapsuppbyggnad och hur man idag hanterar desinformation.
En intressant föreläsning var Länsstyrelsen i Norrbottens om nationellt cybersäkerhetscentrum. Något som vi kunde läsa om i regeringsförklaringen. Detta seminarium andades engagemang och vilja, väldigt uppfriskande säger Katarina. Efter sommaren kan vi sannolikt förvänta oss en etablering av cybersäkerhetscentrum, något som regeringen just nu jobbar med.
Ett annat intressant seminarium var ”Hur redo är du? Om vårt totalförsvar”. Här lyssnade vi bland annat till arméchef Karl Engelbrektson som pratade om behovet av ny betalningsmodell kopplat till näringslivets engagemang i totalförsvarsplaneringen.
Ytterligare ett intressant seminarium var ”Vill folket försvara sig i gråzon?”. Här fick vi lyssna till MSB:s GD Dan Eliasson berätta om vilka reaktioner han får på broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Det är främst två reaktioner som han får (oavsett det land han befunnit sig i) och det är att Sverige är modiga därför att vi 1) pratar om krig och 2) pratar om individens ansvar i kris och krig.