De tre principer jag nämnde i bloggposten:
- Enklare är bättre
- Nu är bättre än sen
- Karta funkar, men det gör inte backspegel
… har i praktiken lett till en del konkreta sätt att tillämpa de tre principerna, som jag själv alltid följt när jag ansvarat för arkitekturfrågor. Hoppas att min sammanställning kommer till nytta. Som rättesnöre för mig har de under åren sparat en hel del tid. När jag arbetat efter omfattande metoder och ramverk har punkterna nedan varit de centrala.
Enklare är bättre
Ny teknik och nya funktioner driver med automatik upp komplexiteten i en it-stack. Därför behövs ständiga förenklingar och konsolideringsinsatser. Det är en del av livscykelkostnaden.
Förenkling innebär kontinuerlig konsolidering, eliminering av överlappande funktioner och ett ständigt ifrågasättande av om man måste ta allt ansvar själv. Bara när varför är klarlagt, går det att vara säker på vilka delar som går att förenkla. Det är sammanhanget som i praktiken är avgörande. Den övergripande förståelsen för vad som vart system är på väg gör tvärfunktionella frågor som integration, regelefterlevnad och informationssäkerhet hanterbara och relevanta, istället för att bli allt svårare. Utan kontroll blir hela miljön lätt ett alltmer komplicerat lappverk.
”Utan varför, blir all prioritering meningslös.”
Dessutom är risken för att informationssäkerhet och integritet går förlorade på vägen. Tråkigt nog har jag under min karriär sett fler exempel på att så är fallet än motsatsen.
Att köpa färdiga funktionsblock som applikationskoncept, arkitekturkomponenter, publika molnkomponenter eller för den delen Basalts privata moln blir en nyckel. Det är den typen av åtgärder och förutsättningslöst tänk som gör helheten gripbar. Att se och förstå varför blir lättare.
Nu är bättre än sen
Bara för att något går fort, innebär det inte att det är rätt. För mig är fort och rätt två oberoende parametrar. Hotet utifrån gör fort mycket viktigare idag, och det ställer krav på att helheten är anpassad för det.
Det finns självklart enkla ekonomiska principer som nuvärde, som säger att tillgänglig nu är värt mer än tillgänglig senare. Det är inte det jag avser, utan snarare att sätta förutsättningarna för att kunna leverera snabbare.
”Cyberhotet gör det allt viktigare att kunna jobba fort. Krav på reaktionstid har minskat från veckor till timmar.”
Både fort och rätt behöver vara en del av basfunktionaliteten, som det är när man köper färdigt. Det är ju till exempel ett av kärnvärdena med outsourcing. Hela miljön blir någon annans ansvar. Molnet är ju också en form av outsourcing, bara mer uppdelat på komponenter, och automatiserat från grunden. Fort går knappt att göra idag utan hög grad av automatisering, och som är en inneboende egenskap i ett moln, oavsett om det är privat eller publikt.
Det är den typen av struktur och genomarbetade lösningar som gör det möjligt att leverera i bitar, så att varje leverans blir liten, mindre komplex och värde kan genereras snabbare. Att bygga system så, tvingar hela arkitekturen och arbetssätt på såväl utveckling som drift att följa i samma spår – i den mån de numera är separata.
Med små och täta releaser minska risken för att man utvecklar funktioner som inte kommer till nytta och tillfällen till att få feedback om vilka problem som är viktigast att hantera blir fler.
”Fort och rätt behöver vara basfunktionalitet, när man köper färdigt.”
Den typen av lösningar leder vidare till exempel till att huvudprinciperna för kommunikation mellan system sker asynkront och med webb-orienterade tankesätt som meddelandeströmmar istället för synkrona integrationer med handskakning. De senare tenderar att kräva att hela informationskedjan är implementerad, istället som i det asynkrona fallet, där nya funktioner införs i mindre enheter och fungerar oberoende av varandra. Lösningarna man väljer, oavsett om de köps eller byggs behöver följa samma tänk.
För att lyckas med små och separata initiativ, behövs en tydlig bild av vart man är på väg och hur det är tänkt att saker hänger samman. Återigen kommer kartan till nytta.
Karta funkar, men det gör inte backspegel
Med en karta, eller långsiktig plan, blir det också tydligt hur lång livslängd mer kortsiktiga investeringar har. Först då går det egentligen att bestämma värdet av en lösning. Kortfristiga avvikelser från målbilden lösningar behöver inte vara fel, men utan målbild saknas sätt att bedöma städkostnaden och kalkylen kommer vara baserad på fel indata. Jag brukar kalla det för backspegel-metoden. Nu är väl tyvärr backspegeln snarare normalfallet för investeringar, där att sopandet under mattan av framtida kostnader bara ökar spretigheten.