Att kunna upprätthålla en säker vård är något som man som samhällsmedborgare och personal inom vårdverksamhet ser som en självklarhet. Det krävs särskilda åtgärder för att säkerställa denna leverans så att vårdverksamheten fungerar även om den drabbas av oönskade störningar.
Det är få organisationer, om några alls, som skulle ifrågasätta värdet av kontinuitet, det vill säga förmågan att motstå störningar, från mindre avvikelser och incidenter till allvarliga kriser och katastrofer. Mer oklart är hur vi prioriterar uppgiften i praktiken. Frågan tränger sig på i ett samhälle med ett växande beroende av ett oavbrutet flöde av information, där leverans- och tidsmarginaler blir snävare och snävare.
Detta projekt fokuserar på vårdenheters beroende till kritiska informationsprocesser. Informationsprocesser ligger kärnverksamheten nära och här finns ett stort behov av åtgärd/rutiner i det fall det uppstår störningar eller avbrott i kritiska informationsprocesser. Störningar i kritiska informationsprocesser kan snabbt få allvarliga konsekvenser inom vårdverksamheten. Informationsstörningar betraktas antingen som kvalitetsbrister i verksamhetsprocesser eller som tekniska systembrister och här finns ett värde av att titta närmare på vad bristerna består i och de konsekvenser de medför, för att därefter skapa rutiner för att eliminera eller reducera följdverkningarna. Detta är innebörden av kontinuitetsplanering.