Omvärldsläget är allvarligt och vi behöver ett fungerande och motståndskraftigt samhälle där samverkan mellan olika aktörer fungerar och alla tar ansvar för sin del. Att se helheten i samhället är avgörande för att förstå de komplexa beroenden och sårbarheter som existerar. Ett totalförsvar, som bygger på samverkan och gemensamt ansvarstagande, utgör en grundläggande del av detta.
Krisberedskap och civil beredskap
Två viktiga begrepp som innebär att samhället planerar och organiserar sig för att hantera och stå emot olika typer av hot och kriser, säkerställa medborgarnas säkerhet och i värsta fall hantera höjd beredskap och krig. Det handlar om att vidta åtgärder som förebygger, förhindrar, minimerar, återställer samt hanterar risker och hot som potentiellt kan påverka individen, organisationen eller i värsta fall Sveriges säkerhet. Åtgärderna omfattar alla delar av samhället, från myndigheter och organisationer till näringsliv och medborgare.
Ett medvetet samhälle
Krisberedskap och civil beredskap har gemensamma ingångsvärden, principer och metoder och utgör kärnan för ett tryggt och säkert samhälle, de kompletterar varandra och bygger på en kultur som involverar medvetenhet och engagemang på alla nivåer i samhället inom företag och organisationer.
Tillsammans utgör de fundamentet för att förstärka samhällets kapacitet att stå emot hot och hantera kriser och risker på ett effektivt sätt.
För detta krävs bland annat: