Säkerhetsskulden. Del 6: Vad behöver aktörer i Sverige göra?

Läs den första delen av artikelserien här

“Attitude is a little thing that makes a big difference”

Winston Churchills ord sätter fokus på vad det handlar om, i det här fallet och i väldigt många andra. Den mentala inställningen hos framför allt ledare och beslutsfattare utgör skillnaden mellan framgång och nederlag. Jag har i den här artikelserien om säkerhetsskulden konstaterat att många beslutsfattare i Sverige har utomordentligt goda förutsättningar att göra rejäla amorteringar på säkerhetsskulden. Om de låter bli kommer vi att misslyckas. Potentiella angripare kommer att välja att angripa oss i stället för att avstå.

Vi behöver inga Alexanderhugg, Silver bullets eller mirakler. Inget mer behöver uppfinnas utan allt finns redan färdigt att användas. MSB och andra aktörer har publicerat utomordentligt användbara råd, vägledningar och bakgrundsmaterial för att kunna bygga förmåga inom säkerhetsområdet och att därigenom minska säkerhetsskulden. I dokumenten finns den samlade kunskapen och erfarenheten från de bästa experterna. För den som anser att det inte räcker eller vill lägga extra kraft på arbetet finns många kunniga individer och företag, som har tagit till sin uppgift att hjälpa aktörer inom offentlig och privat sektor med säkerhetsskydd, it-säkerhet, krisberedskap, kontinuitetshantering och civilt försvar.

Någon läsare kan möjligen bli besviken om de trodde att i den här sjätte och avslutande artikeln om säkerhetsskulden skulle finnas några förlösande åtgärder som världen inte tidigare har sett. Det är alltså inte på det sättet. Allting finns och för den som inte vill göra saker själv finns det dessutom aktörer som kan och vill hjälpa till.

Den som grips av vanmakt inför den stora uppgiften kan påminna sig biskop Desmond Tutus råd i konsten att äta en elefant: ”Det gäller att ta en bit i taget!” Orden ur arméns taktikreglemente kan också ge stöd till den som tillhör kollektivet beslutfattare: ”Obeslutsamhet och uraktlåtenhet att handla ligger en chef mer till last än misstag i fråga om val av medel”.

Vi är där vi är och det enda vi kan påverka är framtiden. Den säkerhetsskuld som vi har dragit på oss behöver hanteras.

Det finns hopp om framtiden och det finns många saker vi kan göra. Därför ska vi i grunden vara optimistiska, men också realistiska. Det är ingen som har sagt att det ska vara enkelt att vara människa. Vår tillvaro har alltid varit och kommer alltid att vara kantad av utmaningar och problem. I Sverige ska vi vara tacksamma för att vi har resurser och möjligheter att påverka vår situation till det bättre. Det kräver hårt arbete, tålamod och kommer att ta lång tid.

Allt underlag finns för alla att ta tag i frågorna och vi kan göra skillnad. Kvar står en grundsanning som inte går att komma förbi: Att inte välja är också att välja!

anders_brannstrom

Skribent

toppbild_SSI_2024

Rapporten Svenskt Säkerhetsindex 2024

Svenskt säkerhetsindex

För femte året i rad har vi tillsammans med Kantar genomfört kartläggningen Svenskt Säkerhetsindex, där vi mäter den aktuella hotbilden hos beslutsfattare inom samhällsviktig verksamhet. Välkommen att ladda ner rapporten som även fungerar som ett viktigt beslutsunderlag.